Een koudebrug (ook wel bekend als een warmtebrug of een thermische brug) is een technische term voor een specifiek deel van de gevel, het dak of de vloer van een gebouw waar, voor welke reden dan ook, een bovengemiddelde hoeveelheid warmte doorheen wordt verloren. Een “koudebrug” of “warmtebrug” is dus in feite een bruggetje tussen de warme binnenkant van een gebouw en de koude buitenwereld, waar warmte naar buiten lekt en kou naar binnen trekt. Dit kan dus een groot probleem vormen, aangezien het een sterk negatief effect heeft op de totale isolatie van een gebouw – aangezien isolatie over het algemeen slechts zo sterk is als zijn zwakste schakel.
Het begrip van de invloed van koudebruggen in de constructie van gebouwen neemt echter toe, aangezien dit fenomeen onder andere aanwezig is in de hoek die zich vormt tussen de muur en de bodem. Om dit probleem effectief het hoofd te bieden heeft Masterbloc hiervoor – in samenwerking met Argex en op basis van kleikorrels – een eerste type van “hydrofobe funderingsblok” ontwikkelt. “Hydrofoob” is een Grieks woord dat letterlijk: Bang voor water betekent, en dat is precies wat deze blokken doen: Zij houden niet van water, wat een ideale eigenschap is voor bouwelementen die gebruikt moeten worden om de funderingen aan te leggen van gebouwen in een relatief drassig en vochtig landschap zoals we dat in heel Vlaanderen en Nederland kunnen vinden. Dit MasterKIM-blok bezit zowel EPB-technisch, mechanisch en vormelijk uitstekende eigenschappen, maar ook is het het meest drukvaste kimbloc dat nu op de markt te vinden is. Ten laatste is het ook geheel EPB-conform, voldoet het aan de CE norm EN 771-3 en beschikt het ook over het Benor certificaat.
Omdat deze nieuwe bouwblokken gebaseerd zijn op de geëxpandeerde kleikorrels van Argex zijn MasterKIM-blokken grotendeels ecologisch verantwoord en duurzaam in gebruik. Argex-kleikorrels zijn immers een natuurproduct, aangezien zij geproduceerd worden uit klei die in het hart van Vlaanderen gedolven wordt, en vervolgens door Argex tot kleikorrels wordt verwerkt.

Voordelen

 • Thermisch comfort
 • EPB Conform (Ψe < 0.05 W/mK)
 • Drukvastheid (druksterkte 8MPa)
 • Licht (densiteit max. 1010 kg/m3)
 • Hydrofoob (CW.S< 6g/m2.s)
 • Duurzaam
 • Ecologisch

Eigenschappen

 • We volgen hiervoor de norm NBN EN ISO 10211 cf. WTCB
  voldoet aan Ψe ≤ Ψe.lim
 • Grenswaarden van de lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt Ψe :
  funderingsaanzetten = max. 0.05 W/mK

Resultaten PV WTCB 632XC003

 • MasterKIMBloc H min 22 cm (λui 0.27 W/mK)

Voorbeeld

Vloerplaat – MasterKIMBloc (λui 0.30 W/mK)
Muur: PUR 8cm – λ 0.023 –
Vloer: PUR 8cm – λ 0.027
MateriaalWarmtedoorgangscoëfficient (W/mK)
Metselblok 1.273
PU-Paneel 0.023
Baksteen 1.09
Gewapende vloerplaat 2.2
Gespoten PU-schuim 0.027
Cementchape (≥1600 kg/m3) 1.3

Maten

LxBxH
(in cm)
Gewicht/st
(in kg)
Aantal/lm
(zonder vulmortel)
Aantal/pak
29x09x22 6,35 3,45 240
29x14x22 9,7 3,45 160
29x19x22 13,2 3,45 120