Top Argex bouwblokken zijn een constructiemateriaal met een missie:
De aanhoudende energiecrisis, de opwarming van de aarde, de nieuwe EPB-normen en de hieraan verbonden isolatieproblemen zijn aanleiding geweest in Europa om tot een grondige studie en herziening van de buitenwanden, daken en de vloeropbouw van gebouwen te komen. Dit met het doel om een optimale combinatie van prijs, kwaliteit, duurzaamheid en comfort te bereiken. Het resultaat hiervan was een uitbreiding van het gamma aan mogelijkheden dat wij hebben om warmteverlies in onze gebouwen drastisch in te perken.

Voor perfect wooncomfort moet je verder gaan dan alleen warmteverlies beperken

In onze noordelijke streken, waar de weersomstandigheden van dag tot dag sterk kunnen verschillen, is het beperken van enkel warmteverlies op zich echter niet voldoende. Ook moeten wij immers rekening houden met het dynamisch karakter van een wand, specifiek wat betreft de warmtecapaciteit, thermische inertie, oppervlaktetemperatuur, en andere elementen die invloed hebben op een muur. Daarnaast is het ook belangrijk om te realiseren dat thermisch comfort niet noodzakelijk hetzelfde is als wooncomfort. Er zijn immers nog een aantal andere factoren die samen het wooncomfort bepalen. Denk hierbij onder andere aan het akoestisch comfort (hoe gehorig is een wand, of is er een nare echo aanwezig?), brandveiligheid, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid (hoe makkelijk is het om erin te boren, te frezen, of te zagen?).

In het laboratorium ontwikkeld om de perfecte duurzame bouwsteen te creëren

Daarom hebben een tiental fabrikanten van bouwmaterialen in samenwerking met diverse Europese onderzoekslaboratoria en universiteiten het Topargex-bouwblok ontwikkeld. Dit bouwblok is ontworpen om aan al deze eisen te voldoen: Niet alleen garandeert het door zijn celvormige structuur en grote hoeveelheid lucht tussen de individuele korrels een uitstekende thermische isolatie en inperking van warmteverlies, maar ook is het door zijn uitzonderlijk hoog geluidsabsorpieniveau akoestisch ideaal. Verder is het ook brandveilig, duurzaam, makkelijk in gebruik en verassend licht!
Om de kwaliteit van dit product te garanderen, is Topargex® een kwaliteitslabel en een gedeponeerd merk. Om het label te mogen gebruiken, moeten de verschillende fabrikanten van bouwblokken die Topargex® produceren strikte technische eisen respecteren. Dat is dan ook wat wij doen, natuurlijk, omdat wij al een drie generaties-lange traditie van uitmuntende kwaliteit in ons vak hebben, die mooi aansluit bij de hoge kwaliteitseisen van de Topargex®-bouwstenen. Om het voor iedereen duidelijk te maken, zijn de Topargexblokken makkelijk herkenbaar aan het label “Topargex” dat op de paletten geprint is of aan de bindlinten bevestigd is.

Een ideale bouwsteen om huizen, scholen en ziekenhuizen mee te bouwen

De hoge eisen betreffende gewicht, druksterkte, isolatiewaarde, samenstelling en droogtijden die aan een Topargexblok worden gesteld, geven elk van deze bouwelementen een aantal unieke technologische eigenschappen, die ze ideaal maken om meer complexe gebouwen mee te bouwen, zoals gezinswoningen, openbare scholen, ziekenhuizen, fabrieken, enzovoort. De uitgekiende combinatie van eigenschappen van deze bouwblokken zorgt ervoor dat zij perfect zijn aangepast om gebouwen in te bouwen waar mensen in moeten kunnen wonen, of voor langere tijd in door moeten kunnen brengen. Immers, als je een huis of een school wilt bouwen, dan helpt het als het gebouw dat je opricht goed in staat is om warmte vast te houden, maar ook brandwerend is, en tegelijkertijd goede akoestische eigenschappen heeft en makkelijk aan te passen is. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Topargex een ideaal bouwmateriaal is.

Argex: Duurzaam en toepasbaar

Het “geheime recept” van een Topargex bouwblok bestaat uit Argex, cement en natuurlijke aggregaten. Argex in het bijzonder is hier een interessant onderdeel van, aangezien dit een volledig natuurlijk product is. Argex bestaat immers uit weinig meer dan kleine balletjes klei die in het hart van Vlaanderen uit de grond worden gedolven. Deze worden vervolgens bewerkt om aan de specifieke constructiebehoeften van aannemers uit heel Europa te voldoen. Het is een nederig product dat echter een verassend wijd toepassingsgebied heeft – bijvoorbeeld in thermovloeren en geluidswallen, maar ook in de samenstelling van superlicht en onbrandbaar Argexbeton, dat weer gebruikt wordt om de Topargex-bouwblokken mee te maken.

Topargex® is aangewezen bij:

 • Eén- of meergezinswoningen
 • Openbare gebouwen: scholen, ziekenhuizen …
 • Bedrijfs- en industriegebouwen
 • Overal waar een comfortabele leefruimte gecreëerd moet worden

Prestaties

Topargex® is ontwikkeld in samenwerking met verscheidene Europese laboratoria, universiteiten en leidende producenten van industriële bouwmaterialen. Het gepatenteerde productieproces van deze bouwelementen in hoogtechnologische installaties garandeert een hoge vormvastigheid, stabiliteit en drukweerstand.
Dankzij de intrinsieke eigenschappen van de Argexkorrels (40 % lucht ingesloten in gebakken en geëxpandeerde klei) die in een betonskelet zijn geïntegreerd, beschouwt menig deskundige Topargexblokken als de optimale combinatie van vaak tegenstrijdige begrippen zoals draagkracht, isolatie, warmte en akoestisch comfort. Wat ook zeker opvalt, is dat het grote percentage lucht een bouwelement oplevert dat er op het eerste gezicht zwaar uitziet, maar dat toch verassend licht is, wat een niet te onderschatten positieve karaktereigenschap van deze bouwstenen is, aangezien deze lichtheid zowel een uitzonderlijke snelle verwerking als voordelige transportprijzen garandeert.

Eigenschappen:

 • Thermische isolatie
  K waarde van 0,54 W/m²K met “maar” 3 cm isolatie (λ=0,04) Topargexblokken van 14cm dik warmteverliezen van de voegen λ=0,35W/mK
 • Thermische inertie
  De reactie van de muur op temperatuurschommelingen; “het comfortabel aanvoelen van de muur”; warmtecapaciteit Topargexblokken = 2 keer groter dan cellenbeton.
 • Geluidsverzwakking
  Er bestaat geen verschil tussen een betonnen wand en een Topargex-wand, ondanks het feit dat de massa 2 keer kleiner is. Dit komt door de muroporeuze cellulaire structuur van de Argexkorrels.
  bvb: 14cm dikte van steen (4/1,2) > verzwakking van 47dB
 • Akoestische absorptie
  Een Topargex-wand heeft een zeer hoge geluidsabsorptie. NRC waarde=0,50, zelfs met 2 verflagen.
 • Brandweerstand
  Topargexblokken hebben uitstekende resultaten wat betreft brandweerstand.
  Enkele voorbeelden: volle Argexblokken van 14cm: Rf = 3uur, 19cm = 6uur
 • Drukweerstand
  Topargexblokken bezitten genoeg druksterkte om gebouwen te realiseren tot 3 verdiepen hoog.
 • Mechanische bevestigingen
  Omdat het gaat om een cementgebonden product kan men verwarmingstoestellen, kasten en andere objecten zonder speciale pluggen bevestigen, en blijft dit levenslang hangen. Hier presteren andere (gebakken) metselstenen veel slechter.
 • Bepleisteren
  Door het ruwe oppervlak moet er geen extra hechtlaag (zoals bij baksteen/snelbouw) voorzien worden. Dit drukt de prijs bij bepleisteren en zorgt voor schoner en rechter pleisterwerk.
 • Verwerkbaarheid
  Topargexblokken zijn licht hanteerbaar, trekken goed de mortel aan en kunnen ook verlijmd worden. Door het geringe gewicht en de grote afmeting (gemiddeld 35% meer oppervlakte dan een snelbouw-baksteen) krijgt een metselaar veel meer meters muur gemetst in dezelfde tijd.