Carbstone

Circulaire bouwblokken zonder cement

Met de lancering van Carbstone slaagden we er bij Masterbloc als eerste bouwmaterialenfabrikant in om op industriële schaal een circulair, CO2-negatief én cementvrij alternatief aan te bieden voor de traditionele betonblok.

De gebruikte carbonatatie-technologie, ontwikkeld door onze partner Orbix, zet metaalslakken uit de staalindustrie om in circulaire producten met meerwaarde. CO2 fungeert in dit proces als bindmiddel, en maakt het gebruik van cement overbodig. Een enorme stap vooruit als je weet dat de cementproductie verantwoordelijk is voor zo’n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot!

Carbstone in een notendop: 

  • CO2-negatief: bij de productie van onze Carbstone blokken wordt er meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. Bovendien halen ze ook achteraf nog CO2 uit de lucht, dat ze voorgoed vasthouden.
  • Cradle-to-cradle: In het productieproces worden gevaloriseerde slakken omgezet in werkbaar materiaal. Dit maakt Carbstone bouwblokken 100% recycleerbaar, keer na keer opnieuw. Wanneer de blokken na de sloop van een gebouw worden vermalen, blijft er enkel zand en grind over. Zand- en grindgroeves worden daarmee in de toekomst overbodig.
  • Hoge druksterkte: doordat de stenen ook na verwerking CO2 uit de lucht halen, worden ze alsmaar harder en harder. Dit resulteert in wanden met een uiterste hoge draagkracht.

WAT IS CARBONATATIE?

Carbonatatie is het natuurlijke proces waarbij Ca-houdende materialen reageren met koolstofdioxide en transformeren in calciumcarbonaat. Dat calciumcarbonaat, beter bekend als kalksteen, komt wereldwijd voor in de ondergrond en vormt een belangrijke bron van natuurlijke CO2 opslag. Hoewel de Romeinen al slim van dit proces gebruik wisten te maken, verdween het lange tijd weer op de achtergrond. Tot er recent, omwille van de vraag naar duurzame CO2 opslag, vanuit de industrie hernieuwde interesse in ontstond.

Naast CO2 is er ook een bron van calciumoxide nodig, in dit geval slakken. Slakken zijn het bijproduct uit de staalproductie en worden al sinds jaren gerecycleerd om het metaal en grind te recupereren. Wat overbleef, had tot voor kort geen enkel industrieel nut. Echter, dankzij dit gepatenteerde proces, kan het voortaan door toevoeging van CO2 worden omgezet in hoogwaardige bouwmaterialen.

TOEPASSINGEN CARBSTONE

Om u maximale flexibiliteit te bieden bij de realisatie van elk bouwproject, bieden we onze Carbstone bouwblokken aan als:

 

Dit in alle gebruikelijke formaten in zowel holle als volle uitvoering. Voor meer informatie, prijzen en levertijden vragen we u contact met ons op te nemen. Wilt u graag meer weten over Carbstone? Bezoek dan ook onze website www.carbstone.be

PRODUCTIEPROCES CARBSTONE

ONTDEK ALLE FORMATEN EN UITVOERINGEN IN ONZE BROCHURE

PILOOTPROJECT COFINIMMO MECHELEN

Aannemersbedrijf Vanhout deelde met ons in deze wereldprimeur tijdens de circulaire en CO2-neutrale renovatie van het kantoorgebouw van Cofinimmo in Mechelen, waarin ook het hoofdkantoor van OVAM gevestigd is. Hoewel de werken er nog niet geheel zijn afgerond, tonen we u onderstaand graag alvast enkele foto’s van de reeds opgetrokken Carbstone wanden.

CASESTUDIE - ICEBERG PROJECT

Met onze Carbstone bouwblokken dragen we eveneens ons (CO2-negatief) steentje bij aan Project Iceberg, een internationaal samenwerkingsverband tussen 35 partners (o.a. Colruyt en Orbix) uit maar liefst 10 verschillende landen dat streeft naar een circulaire economie van bouwmaterialen. Dit project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe, kosteneffectieve en vooral slimme oplossingen voor de verbeterde terugwinning van secundaire grondstoffen in de gehele circulaire waardeketen: van afgedankte bouwmaterialen tot nieuwe bouwproducten die zijn gemaakt met het oog op circulariteit en grondstoffenefficiëntie; en die 30 tot 100% gerecycleerde materialen met een hoge zuiverheidsgraad (>92%) bevatten.

In dit project worden granulaten gebruikt die afkomstig zijn uit de afbraak van oude Colruyt winkels. Deze worden ge-upcycled en aangevuld met Carbinox om vervolgens uit te harden in onze CO2-droogkamers. Zo wordt bouwafval voor de volle 100% omgezet in nieuwe, hoogwaardige bouwblokken met een negatieve CO2 balans. Tijdens de productie wordt immers meer CO2 opgenomen dan uitgestoten en bovendien zullen de blokken ook na verwerking – op voorwaarde dat ze in de buitenlucht worden geplaatst – CO2 blijven opnemen. Dit alles gebeurt onder het wakend oog van het VITO, een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling.

CARBSTONE IN DE MEDIA

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat gebeurt er als je de Carbstone blokken gaat boren?

Niets anders dan in een klassieke betonsteen. De samenstelling zal niet uit elkaar zetten ten gevolge van de boring. De CO2 blijft dus gevangen.

Is het wel gezond wonen in een gebouw waarin Carbstone blokken gebruikt zijn?

Absoluut, de steen slaat CO2 op en zal dit blijven doen. Dit betekent echter niet dat hij deze loslaat in de woning, wél dat hij steeds meer bindt en dus harder wordt.

Zijn Carbstone blokken even sterk als traditionele metselblokken?

Ja, ze voldoen aan alle dezelfde specificaties (zie technische fiche). Bovendien zullen Carbstones – wanneer ze in de buitenlucht geplaatst zijn – CO2 blijven absorberen waardoor ze nog verder uitharden en, bijgevolg, sterker worden.

Hoeveel bedraagt de gemiddelde levertermijn?

De minimale uithardingstijd van de blokken bedraagt 24u, dit in tegenstelling tot traditionele metselblokken die 3 weken nodig hebben. De productietijd varieert steeds in functie van de ordergrootte. Neem contact met ons op voor meer informatie.

MEER INFORMATIE OF PERSOONLIJK
ADVIES OVER ONZE CARBSTONE BLOKKEN?

TECHNISCHE FICHES

Download hieronder de technische fiche van het door u gewenste bouwblok.