CLIMASONO

Aangezien duurzaamheid en akoestische eigenschappen steeds belangrijker worden in de bouwsector is er meer vraag naar een duurzaam blok dat tegemoet komt aan deze eisen. Argex ontwikkelde als antwoord op deze vraag het ClimaSono bouwblok.

ClimaSono bouwstenen zijn samengesteld uit natuurlijke aggregaten, cement en Argex geëxpandeerde kleikorrels. Clima staat voor alles met betrekking tot duurzaamheid, thermische inertie … kortom, alles wat te maken heeft met energie– efficiëntie. Sono refereert naar de geluidseigenschappen van de blokken. Het belang van geluidsverzwakking en akoestische absorptie binnen de bouwsector neemt immers meer en meer toe. Denk hierbij aan vergaderzalen, polyvante ruimtes, sporthallen, zwembaden etc.

Een tiental fabrikanten gespecialiseerd in bouwmaterialen hebben in samenwerking met diverse Europese onderzoeklabo’s en universiteiten de Topargex bouwblok ontwikkeld.

ClimaSono bouwstenen zijn aanbevolen voor het metselen van:

  • Draagmuren
  • Binnen- en tussenmuren
  • Brandwerende muren
  • Akoestische muren

 

Onze Argex-blokken zijn eveneens verkrijgbaar in een verlijmbare variant waarmee nog efficiënter gebouwd kan worden.

WIL JE GRAAG MEER INFORMATIE OF PERSOONLIJK
ADVIES de CLIMASONO BOUWSTENEN?

Thermisch isolerend voor energiezuinig bouwen

Het ClimaSono bouwblok heeft een hogere thermische weerstand (3 à 5 keer beter dan traditioneel beton) omdat de lichte Argex granulaten een poreuze interne structuur hebben en dit de thermische kwaliteiten ten goede komt.

Geluidsisolerend én absorberend voor een optimaal akoestisch comfort

Ook op het vlak van geluidsisolatie scoren ClimaSono bouwstenen uitstekend. De geluidsisolatie van een wand wordt gemeten met de geluidsverzwakkingsindex Rw: deze geeft het verschil in geluidsniveau weer tussen de zendruimte en de ontvangstruimte. ClimaSono bouwblokken isoleren geluid beter dan standaard betonblokken en dat ondanks een massa die aanzienlijk kleiner is.

Voor sporthallen, zwembaden, polyvalente zalen, zwembaden en soortgelijke projecten speelt geluidsabsorptie een belangrijke rol. Het gebruik van ClimaSono bouwstenen resulteert dankzij de microporeuze cellulaire structuur in een uitzonderlijk grote geluidsabsorptie.

Hoge druksterkte

Een hoge druksterkte ondanks een lage densiteit is een belangrijk voordeel van het ClimaSono blok en bij uitbreiding van alle Topargex blokken. We spreken van druksterktes tussen de 3 en 8 N/mm².

Duurzaam en recycleerbaar

Geëxpandeerde klei is vorstbestendig. Het materiaal wordt van noord- tot zuidpool gebruikt en is resistent tegen de uiteenlopende klimatologische omstandigheden. De ClimaSono bouwblokken hebben een optimale porositeit. Dit resulteert in een lagere wateropzuighoogte en vorstbestendigheid.

Onbrandbaar

Warmte en comfort zijn belangrijk in een gebouw. Veiligheid is dat evenzeer. Geëxpandeerde klei wordt geclassificeerd als een onbrandbaar materiaal onder Euroklasse A1. In vergelijking met andere systemen (gipskarton, houten structuren, zware betonnen elementen) scoren de ClimaSono bouwblokken significant beter. De betere waarden qua brandweerstand zijn te danken aan de lage thermische geleidbaarheid én de lage uitzettingscoëfficiënt.

LICHTGEWICHT

Geëxpandeerde klei wordt bij de productie van lichtgewicht betonblokken gebruikt om tegelijk een hoge druksterkte én een licht gewicht te combineren. In vergelijking met klassieke betonblokken, met een densiteit van meer dan 2000 kg/m³, situeert het ClimaSono bouwblok zich op een laag gewicht van max. 1400 kg/m³.

Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Er bestaan verschillende afwerkingsmogelijkheden voor het ClimaSono bouwblok: gezaagd of gekliefd, grove of fijne structuur, etc. Bovendien kan er in bepaalde gevallen gekozen worden voor éénzijdige of tweezijdige bepleistering.

WIL JE GRAAG MEER WETEN
OVER CLIMASONO BOUWSTENEN?

UNIEKE TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN VOLGENS NBN EN 771-3; PTV 21-001 en NBN en1996-1-1
Type Blok VOL/HOLVOL (Groep1); HOL Groep 2) - EN 1996-1-1
Categorie druksterkteCategorie I
Druksterkte klasse - fb (N/nm²)f3 à f8 - genormaliseerde gemiddelde
drusterkte (PTV 21-001)
Afmetingen (cm)L: 29/39 B: 9/14/19 H: 14/19
MaatafwijkingsklasseD1
Droge beton Densiteit (kg/m³)1250 à 1350 - gemiddelde
1400 Max - waarde 90/90
Klasse droge volumieke masse blok type (kg/m³)9 cm blok: 1.2 à 1.4 HOL - 1.4 VOL
14 cm blok: 0.9 à 1.0 HOL - 1.4 VOL
19 cm blok: 0.9 HOL - 1.4 VOL
(PTV 21-001)
Brandreactie classificatieEuroklasse A1
Warmtegeleidingscoëfficiënt λU,i (W/m.K)0.45 – 0.50 (zie EPBD­database)